Péče o maminku a doba pojištění

Dotaz

19. 2. 2014
Péče o maminku a doba pojištění

Dobrý den,
v letech 1989-1992 jsem pečovala o svou těžce nemocnou maminku. V těchto letech jsem nepracovala. Maminka nepobírala žádné dávky na péči. V roce 1992 zemřela. V letošním roce bych měla odejít do důchodu. Lze tyto roky započítat, pokud bych měla prohlášení jejího ošetřujícího lékaře, že jsem o ní pečovala? Jako je tomu např. u prokazování doby zaměstnání svědky /spolupracovníky/, pokud neexistuje jiná evidence.
Děkuji za odpověď.D

Odpověď

Petr Gola 20.2.2014

Dobrý den,

 

při splnění zákonných podmínek může být péče považována za náhradní dobu pojištění, což se pozitivně projevuje při výpočtu státního důchodu. Za posledních 20 let se však podmínky pro zápočet doby pojištění značně změnily. Vždy se potom případná doba pojištění hodnotí dle legislativy platné k danému datu. Dle zaslaných údajů Vám nejsem schopen říci, zdali zákonné podmínky splňujete či nikoliv.

 

Do první poloviny roku 2001 se totiž za náhradní dobu pojištění považovala pouze doba péče o blízkou převážně nebo úplně bezmocnou osobu nebo blízkou částečně bezmocnou osobu starší 80 let. Přihláška k pojištění byla přitom časově omezena.

 

Protože od uvedené doby uplynulo již hodně let a nevím, zdali byly splněny zákonné podmínky, tak Vám doporučuji nejdříve zjistit v databázi na ČSSZ, zdali máte uvedené období pojištěné či nikoliv. Možná jste byla vedena v evidenci úřadu práce nebo získala pojištění jiným způsobem. A případné nesrovnalosti řešit v dostatečném předstihu před podáním žádosti o důchodu s pracovníky místně příslušné OSSZ.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře