Vdovský důchod po roce

Dotaz

11. 8. 2014
Vdovský důchod po roce

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně vyplácení vdovského důchodu. Jsem narozena 3.10.1958 a mám dvě dospělé děti. 7.8. 2014 mi zemřel manžel, který pobíral invalidní důchod. Chtěla bych se zeptat, jestli budu mít nárok na vdovský důchod i po uplynutí jednoho roku a jesli má na to i vliv, že bych chtěla jít do předčasného důchodu a to asi o dva roky. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď

Petr Gola 11.8.2014

Dobrý den,

 

vdovský důchod je vyplácen standardně pouze jeden rok a následně pouze při splnění některých ze zákonných podmínek. Po uplynutí jednoho roku má nárok na vdovský důchod vdova, která:

  • pečuje o nezaopatřené dítě,
  • pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela či zemřelé manželky, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • je invalidní ve třetím stupni, nebo
  • dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk muže stejného data narození nebo dosáhla svého důchodového věku, je-li tento důchodový věk nižší.

Jestliže budete některou z těchto zákonných podmínek splňovat, tak budete vdovský důchod pobírat i po roce.

 

V dotazu píšete, že máte již dospělé děti. Pravděpodobně tedy přichází do úvahy pouze poslední varianta – dosažení požadovaného věku. Muž narozený v roce 1958 má vlastní důchodový věk 63 let a 10 měsíců. Tento věk ponížení o 4 roky je 59 let a 10 měsíců. Váš vlastní důchodový věk 61 let a 2 měsíce je vyšší, proto je potřeba ve Vašem případě nutné dosáhnout věku 59 let a 10 měsíců. Tohoto věku do uplynutí jednoho roku pobírání vdovského důchodu nedosáhnete. Jestli nebude splněná některá z ostatních uvedených zákonných podmínek, tak po uplynutí jednoho roku již nebudete mít na vdovský důchod nárok.

 

Vdovský důchod je možné obnovit na základě písemné žádosti, když by byla některá z výše uvedených zákonných podmínek splněna do dvou let od zániku vdovského důchodu.

 

Ženy, které pobírají vdovský důchod a následně je jim přiznán vlastní starobní důchod (ať už rádný nebo předčasný), tak budou pobírat dva důchody. Při splnění nároku na dva důchody se vyplácí vyšší důchod v plné výši a nižší důchod v poloviční výši procentní výměry důchodu.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře