Námitky proti rozhodnutí ve věci invalidního důchodu

Dotaz

22. 10. 2014
Námitky proti rozhodnutí ve věci invalidního důchodu

Dobrý den
sebrali mi důchod třetího stupně,jelikož jsem měl nehodu a pan doktor mi řekl že když jsem mohl být ve vězení tak že zvládnu vše.Mám agorafobii,a další fobiie které mi kolikrát nedovolí vyjít ani z bytu,musím si zavolat někoho abych mohl jít vůbec nakoupit.Od pana doktora jsem se dozvěděl že když mohu sám přijít a komunikovat,a následně mi zdělil že jsem mohl být ve vězení,tak že zvládnu vše.
Vím že jsem byl trestaný,ale to snad neztrácím statut člověka.
Dělám již druhý rok pro firmu,která zaměstnává cca 600 invalidních lidí na strážní službu,nebo na jiné práce.Když jsem odmítnut dělat práci kterou mi nedovoluje můj zdravotní stav,tak mi bylo řečeno že mohu jít že jich,těch zájemců o práci je venku dost,že mě živit nebude,i když mě platí podle zjištění stát,který mu dává dotace.Již jsem uvažoval o sebevraždě,protože moje manželka již nemá rok práci,a já musel pracovat i když mi bylo špatně.Ted opravdu marodím protože jsem se normálně složil.Jen se chci zeptat na koho se obrátit,aby se tomuto přístupu k invalidům zabránilo,nic jiného to není, aby mohli zdraví lidé vydělávat na nemocných lidech a sami si mohli jezdit po dovolených a nákupech v Americe.Děkuji

Odpověď

Petr Gola 22.10.2014

Dobrý den,

 

jestliže nesouhlasíte s rozhodnutím ČSSZ ve věci Vašeho invalidního důchodu, tak je nutné podat v zákonné 30denní lhůtě námitky proti rozhodnutí ČSSZ. Dle zaslaných informací nevím, zdali Vám byl stupeň invalidity snížen na druhý nebo první stupeň nebo Vám byl invalidní důchod zcela odebrán.

 

Písemné námitky se podávají proti rozhodnutí ČSSZ ve věci invalidního důchodu. Při nesouhlasu s posouzením zdravotního stavu je tedy nutné vyčkat na rozhoduní ČSSZ ve věci invalidního důchodu a podat v zákonné 30denní lhůtě námitky proti rozhodnutí. V písemných námitkách je potřeba uvést všechny potřebné náležitosti (číslo jednácí rozhodnutí, datum, podpis… a uvést důvody, proč se nesouhlasí s rozhodnutím ČSSZ ve věci invalidního důchodu – tj. s posouzením zdravotního stavu). Vhodné je samozřejmě všechna tvrzení v písemných námitkách doložit.

 

Posouzení zdravotního stavu v případě řízení o námitkách následně přísluší lékařům, kteří jsou k této činnosti určeni ČSSZ. V námitkovém řízení je tedy posouzení zdravotního stavu na jiném lékaři. Řešením Vaší situace může být právě podání písemných námitek.

 

Podání námitek je základním předpokladem, aby mohla být případně následně podána žaloba ve správním soudnictví. Žaloba ve správním soudnictví se podává na příslušném krajském soudu, těmito žalobami se zabývají specializovaní soudci.

 

Při neúspěchu v řízení o námitkách může být řešením i využití veřejného ochránce práv (ombudsmana). Veřejný ochrance práv může pomoci právě v případech, kdy občané nesouhlasí s rozhodnutím nebo postupem úřadu nebo když se úřad chová arogantně. Stížnost je možné podat např. písemně na vytištěném formuláři na adresu: Veřejný ochránce práv, Údolní 39, 602 00 Brno.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře