Délka pobírání předdůchodu

Dotaz

2. 2. 2015
Délka pobírání předdůchodu

Dobrý den, jsem žena ročník 1962, 2 děti, budu mít dostatečně naspořeno na 5 let v předdůchodu a do předdůchodu mohu odejít v roce 2026, budu čerpat 4 roky předdůchod a v roce 2025 mohu již odejít do řádné penze. Jak to bude dále s vyplácením předdůchodu? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Petr Gola 2.2.2015

 

Dobrý den,

 

protože jste narozena v roce 1962 a vychovala jste dvě děti, tak je Váš řádný důchodový věk 63 let a 2 měsíce. Do řádného starobního důchodu můžete tedy odejít (záleží na měsíci narození) v roce 2025, jak píšete.

 

Do předdůchodu je možné odejít nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku, přičemž se posuzuje důchodový věk muže daného ročníku narození. Muži narození v roce 1962 mají důchodový věk 64 let a 6 měsíců. Do předdůchodu můžete tedy odejít ve věku 59 let a 6 měsíců. Do předdůchodu můžete tedy odejít pravděpodobně v roce 2021 nebo 2022 (záleží na měsíci narození).

 

Když odejdete do předdůchodu, který vyplácí penzijní společnost z našetřených finančních prostředků v doplňkovém penzijním spoření, v 59 letech a 6 měsících, potom pravděpodobně zvolíte délku pobírání předdůchodu do dosažení řádného důchodového věku. Nemusíte tedy vyčerpat celých 5 let a zůstatek na smlouvě můžete následně vybrat jednorázově. Předdůchod se musí čerpat minimálně dva roky. Lze však čerpat tři nebo pět, záleží na volbě.

 

Variant tedy máte více: buď zvýšit měsíční částku předdůchodu, abyste vybrala celé naspořené peníze přesně do dosažení důchodového věku, tj. kratší dobu než 5 let. Nebo vyplácet předdůchod v minimální výši (30 % průměrné mzdy) a nevybranou část použít v důchodu (např. jednorázový výběr). Nebo můžete předdůchod čerpat po dobu 5 let a po určitou část byste pobírala předdůchod a státní důchod současně. Všechny uvedené možnosti jsou možné.

 

Protože při předdůchodu se čerpají vlastní naspořené peníze a nikoliv státní penze, tak jsou možnosti s nakládáním vlastních peněz pružnější a je možný i souběh předdůchodu a státního důchodu.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře