Podmínky pro předdůchod

Dotaz

Podmínky pro předdůchod

Jsem svobodná to na před důchod nemám nárok . A ještěmám částečný jnvalidní důchod

Odpověď

Petr Gola 17.3.2015

Dobrý den,

 

uzavření manželství nebo počet vychovaných dětí žádným způsobem neovlivňuje čerpání předdůchodu. I svobodné ženy a svobodní muži mohou při splnění zákonných podmínek čerpat předdůchod. Ani pobírání invalidního důchodu není na překážku pobírání předdůchodu. Na předdůchodu mají při splnění zákonných podmínek nárok i invalidní důchodci.

 

Do předdůchodu je možné odejít 5 let před dosažením řádného důchodového věku, přičemž se posuzuje důchodový věk muže daného ročníku narození.

 

V předdůchodu jsou čerpány peníze z doplňkového penzijního spoření. Podmínkou pro čerpání předdůchodu je tedy mít naspořeno dostatek peněz na vlastní smlouvě. Výše předdůchodu musí činit minimálně 30 % průměrné měsíční mzdy. Minimální měsíční výše předdůchodu musí být cca 7 500 Kč měsíčně.

 

Minimálně se musí předdůchod čerpat dva roky. Peníze vyplácí penzijní společnost, kde je uzavřena smlouva o doplňkovém penzijním spoření. Občané mající smlouvu o penzijním připojištění musí tuto svoji smlouvu převést na doplňkové penzijní spoření. Smlouva musí trvat minimálně 5 let, aby vznikl nárok na předdůchod.

 

Čerpání předdůchodu přitom v praxi nevylučuje ani možnost odchodu do předčasného důchodu, neboť v předdůchodu jsou vypláceny vlastní naspořené peníze a předčasný důchod vyplácí stát.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Štítky:
Komentáře