Starobní důchod z invalidního důchodu

Dotaz

8. 4. 2015
Starobní důchod z invalidního důchodu

Dobrý den!
Prosím o zodpovězení,jak se vypočítá starobní dúchod,když pobírám částečný inval.důchod a ještě pracuji? Do důchodu bych měla jít v prosinci 2015.
Děkuji.

Odpověď

Petr Gola 8.4.2015

Dobrý den,

 

starobní důchod se Vám bude počítat standardně jako ostatním občanům. Výše starobního důchodu vypočteného v roce 2015 bude tedy závisí na získané době pojištění a výši osobního vyměřovacího základu.

 

Osobní vyměřovací základ je zjednodušeně řečeno průměrná měsíční mzda v současné hodnotě. Při výpočtu osobního vyměřovacího základu v roce 2015 se budou hodnotit příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění v letech 1986 až 2014. Dřívější příjmy se přepočítají na současnou úroveň. S ohledem na výpočet starobního důchodu je pro Vás příznivé, že jste během pobírání invalidního důchodu prvního stupně pracovala.

 

Na doplnění uvedu, že si odchodem do starobního důchodu nemůžete pohoršit. Invalidním důchodcům, kterým vyjde starobní důchod nižší než invalidní důchod, se nadále vyplácí invalidní důchod v dosavadní výši. Tento invalidní důchod by se následně v 65 letech „přetransformoval“ na starobní důchod ve stejné výši.

 

Protože jste však během pobírání invalidního důchodu I. stupně pracovala, tak by měl být Váš starobní důchod vyšší. Odchodem do starobního důchodu byste si měla tedy finančně polepšit.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře