Podmínky pro vdovský důchod

Dotaz

17. 4. 2015
Podmínky pro vdovský důchod

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na vdovský důchod. Narodila jsem se 2.8.1953 , ovdověla jsem 13.3.2000 a do důchodu starobního jdu 2.8.2015. Děti nemám.Bylo mi sděleno, že na vdovský důchod nemám nárok. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Petr Gola 17.4.2015

Dobrý den,

 

vdovský důchod je pobírán standardně jeden rok, po uplynutí jednoho roku pouze, když je splněna některá ze zákonných podmínek. Když není některá ze zákonných podmínek splněna, tak vdovský důchod zanikne.

 

Po uplynutí jednoho roku má na vdovský důchod nárok vdova, která:

  • pečuje o nezaopatřené dítě,
  • pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela či zemřelé manželky, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
  • je invalidní ve třetím stupni, nebo
  • dosáhla požadovaného věku

Jestliže není některá z výše uvedených zákonných podmínek splněna, tak nárok na vdovský důchod po roce zaniká. Vdovský důchod je možné na základě vlastní podané žádosti na OSSZ obnovit, když k některé z výše uvedených zákonných podmínek dojde v obnovovací lhůtě.

 

Protože Vám nárok na vdovský důchod vznikl do konce roku 2009, tak pro obnovu vdovského důchodu je u posledního bodu nutné, abyste dosáhla věku 55 let, v současné době je nutné dosáhnout již vyššího věku. Protože Vám nárok na vdovský důchod vznikl před rokem 2012, tak pro Vás platí pětiletá obnovovací lhůta.

 

Dále je nutné pamatovat na to, že dle § 55 zákona o důchodovém pojištění nárok na důchod nezaniká uplynutím času, současně však nárok na výplatu důchodu nebo jeho části zaniká uplynutím pěti let ode dne, za který důchod nebo jeho část náleží.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře