Průkaz ZTP a TP

Dotaz

10. 7. 2015
Průkaz ZTP a TP

Dobrý den, můžete mi prosím poradit?

Od 24.4.2014 mám přiznanou invaliditu III. stupně, která mi byla po LPK 1.7.2015 prodloužena. Jsem po gynekologické operaci (onkologické) z 8/2013, poté následovalo od 10/2014 6 cyklů chemoterapie. Ta byla ukončena 2/2014. Mám problémy s otékající DK, na lymfatické masáže nemůžu momentálně ze zdrav.důvodu chodit. Nevydržím dlouho stát, po chvilce nějaké mírné aktivity trpím únavou.

V červnu 2015 jsem nastoupila do práce, kde mě přeřadili z důvodu mého zdrav.stavu na jinou práci, než jsem vykonávala do operace.

Slyšela jsem o průkaz TP, ZTP a ZTP/P. Je možné si v mém případě o něco zažádat? Jaká je pravděpodobnost získání nějakého průkazu nebo se do této kategorie můj. zdrav.stav nezahrnuje? Chápu, že někteří jsou na tom daleko hůře a průkaz jim je odebrán či snížen.

Co 3 měsíce jezdím na pravidelné onkol.kontroly 40 km vzdálené a nyní i od 2/2015 na různá vyšetření z důvodu zvýšených onkomarkerů a nyní mám jet 110 Km na PET vyšetření. Je možné čerpat nějakou mobilitu nebo tzv. „cesťák“, jaký jsem čerpala v době, když jsem jezdívala na chemoterapie? Jde to případně získat i zpětně? Jak a kde je případně možné si o toto zažádat.

V posudku ID mám napsáno:
1) jedná se o dlouhodobě nepříznivý zdrav. stav ve smyslu ustanovení § 26 zákona 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, v platném znění.
2) jde o inval. III. st. Není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdrav. stavu poklesla jeho prac. neschopnost o 70 % a nesplňuje podmínky ust. § 6 vyhl.č.359/2009 Sb.
3) Den vzniku inval. 24.4.2014
4) U pojištěnce došlo k poklesu prac. neschopnosti nejméně o 70 % a není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek.

Děkuji za odpověď.

Odpověď

Petr Gola 10.7.2015

Dobrý den,

 

o průkazy TP, ZTP a ZTP/P se žádá na místně příslušném úřadu práce. Podmínky pro přiznání uvedených průkazů jsou odlišné od podmínek pro přiznání invalidního důchodu. Ne všichni invalidní důchodci III. stupně tedy mají nárok na uvedené průkazy. Pro přiznání uvedených průkazů se posuzuje zdravotní stav posudkovým lékařem. Zdravotní stav se posuzuje ve správním řízení. Základní podmínkou přiznání je omezení pohyblivosti a orientace.

 

Legislativou je nárok na uvedené průkazy upraven v zákonném předpisu č. 313/2013 Sb. Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra.

 

Nárok na průkaz TP má mimo jiné osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra. Středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí, v exteriéru je schopna chůze se sníženým dosahem a má problémy při chůzi okolo překážek a na nerovném terénu. Středně těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a zhoršenou schopnost orientace má jen v exteriéru. Pro přiznání průkazu ZTP se musí jedna o „těžké funkční postižení“ a u průkazu ZTP/P o „zvlášť těžké funkční postižení“.

 

Příspěvek na mobilitu je opakující se dávka, o kterou se žádá na místně příslušném úřadu práce. Nárok na příspěvek na mobilitu mají osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P, které se opakovaně v měsíci dopracují za úplatu. Příspěvek na mobilitu činí 400 Kč měsíčně.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd celkem hlasů 1
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře