Dluh u zdravotní pojišťovny

Dotaz

17. 7. 2015
Dluh u zdravotní pojišťovny

dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem invalidní důchodkyně 3 stupně od roku 2009 a dnes mi přišel dopis od všeobecný zdravotní pojištovny že mám unich dluh od roku 2012 od tet a penále myslela jsem že to za mě platí stát jak to vlastně teda je a co mám dělat děkuji za radu

Odpověď

Petr Gola 17.7.2015

Dobrý den,

 

za příjemce invalidního důchodu skutečně platí zdravotní pojištění stát. Je však nutné, abyste jako státní pojištěnec byla vedena v počítačovém systému Vaší zdravotní pojišťovny.

 

Důvodů předepsání dluhu zdravotní pojišťovnou může být více. Buď nebyla splněna oznamovací povinnost a v registru zdravotní pojišťovny nejste vedena jako invalidní důchodce, ale např. OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) s nutností placení zdravotního pojištění ve výši 1 242 Kč měsíčně (13,5 % z minimální mzdy 9 200 Kč). Další možností je např., že jste během pobírání invalidního důchodu vykonávala samostatnou výdělečnou činnost a z výkonu samostatné výdělečné činnosti jste neplatila zdravotní pojištění v souladu se zákonem.

 

Rozhodně Vám však doporučuji osobně zajít na Vaší zdravotní pojišťovnu a zajistit, aby údaje v registru zdravotní pojišťovny odpovídaly skutečnosti. Jestliže bylo dlužné pojistné a penále vyměřeno neoprávněně, tak lze díky doložení skutečností sjednat nápravu.

 

Kdyby bylo pojistné a penále vyměřeno v souladu se zákonem, protože jste byla např. OSVČ a neplnila zákonné povinnosti, tak je potřeba dlužné pojistné co nejdříve uhradit. Dlužné penále by mohlo být na základě Vaší písemné žádosti sníženo nebo zcela prominuto. Žádost o prominutí penále by bylo nutné podat v zákonné 15denní lhůtě.

 

Osobně Vám tedy doporučuji se co nejdříve dostavit na pobočku Vaší zdravotní pojišťovny s rozhodnutím o invalidním důchodu a zajistit, aby údaje v počítačovém systému zdravotní pojišťovny odpovídaly skutečnosti. Případné nesrovnalosti co nejdříve vyřešit.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd celkem hlasů 1
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře