Pobírání invalidního důchodu jako náhradní doba pojištění

Dotaz

22. 7. 2015
Pobírání invalidního důchodu jako náhradní doba pojištění

dobrý den chtěla jsem se zeptat náhradní doba pojištění trvá jak dlouho jsem invalidní důchodce 3 stupně jedná se mi o sociální pojištění to já si teda sama neplatím

Odpověď

Petr Gola 22.7.2015

Dobrý den,

 

po celou dobu, co budete pobírat invalidní důchod III. stupně, se Vám bude pro výpočet starobního důchodu započítávat jako náhradní doba pojištění. Invalidní důchodci III. stupně tedy sociální pojištění neplatí a doba pobírání invalidního důchodu III. stupně se jím hodnotí pro výpočet starobního důchodu.

 

Invalidní důchodci si nemohou odchodem do starobního důchodu finančně pohoršit. Když vyjde starobní důchod nižší, tak se nadále pobírá invalidní důchod ve stejné výši. Tento invalidní důchod by se následně v 65 letech přetransformoval na starobní důchod ve stejné výši. Protože si nelze finančně pohoršit, tak je vhodné při dosažení řádného důchodového věku si o starobní důchod pohoršit.

 

Na doplnění uvedu, že jako náhradní doba pojištění se hodnotí pouze doba pobírání invalidního důchodu III. stupně. Doba pobírání invalidního důchodu I. stupně a II. stupně se jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu nehodnotí. S ohledem na výši starobního důchodu je pro invalidní důchodce I. stupně a II. stupně vhodné mít vlastní příjem podléhající sociálnímu (důchodovému) pojištění.

 

Za všechny invalidní důchodce (I. stupně, II. stupně, III. stupně) platí zdravotní pojištění stát. Zdravotní pojištění tedy invalidní důchodci neplatí.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře