Zdravotní problémy a žádost o invalidní důchod

Dotaz

29. 7. 2015
Zdravotní problémy a žádost o invalidní důchod

Dobrý den chci si zažádat o invalidní důchod.Je mi 44let.Mám 4děti a jsem po operaci zad.Ted mě čeká operace ginekologická.Mám v péči maminku o kterou se starám již od roku 2007.Má 3stupen.Můžete mi prosím říct zda mám nárok na invalidní důchod když nemůžu ani sedět ani stát?Děkuji s pozdravem

Odpověď

Petr Gola 29.7.2015

Dobrý den,

 

aby mohl žadatel o invalidní důchod každý měsíc pobírat invalidní důchod, tak mu musí být přiznána invalidita prvního stupně, druhého stupně nebo třetího stupně posudkovým lékařem místně příslušné OSSZ. Druhou podmínkou je získání potřebné doby pojištění. Občané starší 28 let musí získat dobu pojištění v rozsahu 5 let v posledních 10 letech. Kdo má více než 38 let a nesplňuje podmínku 5 let v posledních 10 letech, ten splní potřebnou dobu pojištění, když získá dobu pojištění v rozsahu 10 let v posledních 20 letech.

 

Do doby pojištění se započítávají odpracované roky i náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění patří i péče o závislé rodiče ve stupni II, III nebo IV.

 

Při nedostatečné době pojištění je řešením doplacení pojistného formou dobrovolného důchodového pojištění. Přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění je potřeba podat na místně příslušné OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení). Minimální měsíční částka dobrovolného důchodového pojištění činí 1 863 Kč měsíčně.

 

O zdravotním stavu rozhoduje výlučně posudkový lékař OSSZ, který má k dispozici příslušné zdravotní zprávy.

 

Při zdravotních problémech je vhodné si vždy o invalidní důchod písemně zažádat na místně příslušné OSSZ. Žádost je bez poplatků. Když není žádosti o invalidní důchod vyhověno, tak to neznamená, že není možné si o invalidní důchod v budoucnu znovu požádat, když se zdravotní stav zhorší. Z tohoto důvodu Vám doporučuji si o invalidní důchod písemně zažádat. Přiznání stupně invalidity je však výlučně na posudkovém lékaři.

 

S pozdravem

Omlouváme se, dočasně není možné vkládat dotazy. Zkuste v předešlých dotazech najít podobný dotaz.

Děkujeme za pochopení,
Redakce Duchodova-Reforma.cz

Hodnocení článku1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězdNehodnoceno
Loading...

Líbí se Vám článek? Podpořte nás na Facebooku, nasdílejte článek svým přátelům.

Doporučte článek
Komentáře